Do góry

Desery Przepis na:

Rogaliki z nutellą

Rogaliki z nutellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2396

Dodano:

Odsłon: 6688

Drożdżowe rogaliki z mąki pszennej pełnoziarnistej. Z odrobiną puree bananowego, bardziej dla zapachu niż dla smaku. Słodkie głownie dzięki nutelli.

Składniki

  • 400g mąki (250g pszennej + 150g pszennej pełnoziarnistej)
  • 42g świeżych drożdży (kostka)
  • 200ml ciepłego mleka
  • 80g masła
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 żółtka
  • ew. 2-3 łyżki puree bananowego
  • nutella
  • roztrzepane jajko
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże, posypać 1 łyżką cukru i zalać 50ml mleka. Przysypać mąką. Odstawić przykryte na 15-20 minut do wyrośnięcia.

  2. Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać banany. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mleka, masło, sól i żółtka. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  3. Ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Wyciąć trójkąty (10-12). Na każdy trójkąt nałozyć łyżeczkę nutelli. Ciasto zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem. Można udekorować migdałami lub wiórkami kokosowymi. Piec 15-20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń