Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sposób na wykorzystanie białek. Pyszna rolada bezowa z kremem, ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Rolada nie jest chrupiąca, jak beza. To raczej delikatna pianka, lekko chrupiąca z wierzchu.
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 112
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 39
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 112
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 39
Składniki
Czekoladę drobno pokroić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, po woli wsypywać cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie gęsta i szklista, dodać sok z cytryny i mąkę. Wymieszać delikatnie łyżką. Wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 15-20 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odczekać 5-10 minut. Ściereczkę posypać cukrem pudrem, Przełożyć na nią bezę spodem do dołu, tak żeby papier był u góry. Następnie, delikatnie oderwać papier i pozostawić do przestudzenia.
Przygotować krem. Śmietanę ubić, kiedy będzie już gęsta, dodać mascarpone i jeszcze chwilę zmiksować, do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem wyłożyć na bezę i rozsmarować. Na krem posypać pokrojoną czekoladę.
Zwinąć delikatnie w roladę pomagając sobie ściereczką. Następnie zawinąć roladę w folię aluminiową. Ja podzieliłam roladę na pół, bo tak było mi łatwiej zmieścić w lodówce.
Chłodzić roladę minimum dwie godziny. Schłodzoną, przed podaniem posypać cukrem pudrem.