Do góry

Desery Przepis na:

Rolada bezowa z białą czekoladą

Rolada bezowa z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 743

Dodano:

Odsłon: 5674

Sposób na wykorzystanie białek. Pyszna rolada bezowa z kremem, ze śmietanki i mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Rolada nie jest chrupiąca, jak beza. To raczej delikatna pianka, lekko chrupiąca z wierzchu.

Składniki

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 ml. śmietanki 30%
  • 250 g. mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • cukier puder
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę drobno pokroić.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, po woli wsypywać cukier, cały czas
    ubijając. Kiedy piana będzie gęsta i szklista, dodać sok z cytryny i mąkę. Wymieszać delikatnie łyżką.
    Wyłożyć na blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
    Wyciągnąć z piekarnika i odczekać 5-10 minut.
    Ściereczkę posypać cukrem pudrem, Przełożyć na nią bezę spodem do dołu, tak żeby papier był u góry. Następnie, delikatnie oderwać papier i pozostawić do przestudzenia.

  2. Przygotować krem. Śmietanę ubić, kiedy będzie już gęsta, dodać mascarpone i jeszcze chwilę zmiksować, do uzyskania jednolitej masy.
    Gotowy krem wyłożyć na bezę i rozsmarować. Na krem posypać pokrojoną czekoladę.

  3. Zwinąć delikatnie w roladę pomagając sobie ściereczką. Następnie zawinąć roladę
    w folię aluminiową. Ja podzieliłam roladę na pół, bo tak było mi łatwiej zmieścić w lodówce.

  4. Chłodzić roladę minimum dwie godziny. Schłodzoną, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń