Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada bezowa z dżemem wiśniowym"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 177
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 117
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Składniki
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier. Na koniec do masy bezowej dodaj ocet i miksuj jeszcze ok. 3 min, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Blachę o wymiarach 27x32 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Pędzelkiem zamoczonym w oleju posmaruj cały papier. Wyłóż masę bezową i wyrównaj łyżką. Piecz 10 min w temperaturze 170° C, następnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 10 min. Ściereczkę kuchenną oprósz cukrem pudrem. Wyłóż na nią upieczoną bezę i delikatnie zdejmij papier. Wystudź.
Przygotuj krem. Szklankę mleka wlej do rondelka, dodaj oba cukry i zagotuj. Drugą szklankę mleka zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Przelej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj aż całość zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj ostudzony budyń.
Ciasto bezowe posmaruj cienką warstwą dżemu. Na to wyłóż krem budyniowy, zwiń wzdłuż dłuższego boku. Owiń folią aluminiową, włóż do lodówki.
40 minut. Porcja: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie