Do góry

Desery Przepis na:

Rolada bezowa z dżemem wiśniowym

Rolada bezowa z dżemem wiśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Rolada bezowa z dżemem wiśniowym"

Składniki

  • Na 6 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli. Na krem: 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 10 dag masła
  • 2-3 łyżki dżemu wiśniowego. Ponadto: 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukier. Na koniec do masy bezowej dodaj ocet i miksuj jeszcze ok. 3 min, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Blachę o wymiarach 27x32 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Pędzelkiem zamoczonym w oleju posmaruj cały papier. Wyłóż masę bezową i wyrównaj łyżką. Piecz 10 min w temperaturze 170° C, następnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 10 min. Ściereczkę kuchenną oprósz cukrem pudrem. Wyłóż na nią upieczoną bezę i delikatnie zdejmij papier. Wystudź.

  3. Przygotuj krem. Szklankę mleka wlej do rondelka, dodaj oba cukry i zagotuj. Drugą szklankę mleka zmiksuj z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. Przelej do wrzącego mleka. Mieszając, gotuj aż całość zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło utrzyj mikserem i stopniowo dodawaj ostudzony budyń.

  4. Ciasto bezowe posmaruj cienką warstwą dżemu. Na to wyłóż krem budyniowy, zwiń wzdłuż dłuższego boku. Owiń folią aluminiową, włóż do lodówki.

  5. 40 minut. Porcja: 240 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń