Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 223 Ocena: 2403

Dodano:

Odsłon: 120

Przepis na roladę biszkoptową z jabłkami.

Składniki

  • Składniki na biszkopt
  • 5 jajek
  • 90 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowy
  • 85 g mąki tortowej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 3 g cynamonu
  • Nadzienie
  • kilogram jabłek
  • 50 -100 g cukru (w zależności od kwasowości jabłek)
  • budyń wanilinowy
  • sok jabłkowy 100 ml (jeżeli jabłka nie puszczą dużo soku, można dodać jeszcze trochę soku)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rolada biszkoptowa z jabłkami

Przygotowanie

  1. Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia, wszystko razem przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym.
    Pianę białkowo- cukrową połączyć z żółtkami i mąkami wymieszanymi z proszkiem, mąkę dodawać partiami i delikatnie wymieszać łopatką.
    Około 1/5 ciasta przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z cynamonem, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić równomierne wzory, na papierze wyłożonym na dużej blaszy. Wzorki zapiekać 4-5 minut w temperaturze 150-160 stopni. Na podpieczone wzorki wyłożyć pozostałe ciasto jasne i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 150-160 stopni aż do bardzo delikatnego zarumienienia (ok 10 minut). Upieczony biszkopt wystudzić.

  2. Przeprowadzić obróbkę wstępną, brudnych jabłek, następnie pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Jabłka przesmażyć z cukrem, a budyń rozpuścić w soku jabłkowym, połączyć jabłka z zawiesiną i gotować ok 2 minuty mieszając.
    Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt. Przy pomocy papieru zwijać roladę tak , aby wzór z ciemnego ciasta wył wyraźnie widoczny. Gotową roladę schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń