Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada cytrusowa"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 288
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 385
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 529
Polecam.
Odsłon: 848
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 288
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 385
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 529
Polecam.
Odsłon: 848
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę (wym. ok. 30 x 25 cm) i wyłóż papierem do pieczenia.
Zmiksuj jajka i cukier puder. Stopniowo dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Do połowy masy dodaj skórkę pomarańczową, do reszty – skórkę cytrynową i barwnik.
Przełóż mieszanki do dwóch foliowych torebek, w każdej obetnij róg i wyciskaj masę paskami do formy. Wyrównaj ciasto.
Piecz 10-15 minut. Po wyjęciu ostrożnie zroluj ciasto na chwilę, potem rozwiń i wystudź.
Ubij śmietanę z cukrem, dodaj krem lub dżem. Posmaruj masą ciasto i zwiń roladę. Posyp cukrem pudrem i skórką.
Efektowne paseczki ze skórki cytrynowej i pomarańczowej najłatwiej zrobisz za pomocą falistej obieraczki do warzyw (ok. 20 zł). Możesz też obrać skórkę nożem i potem ją pokroić.Źródło: Olivia