Do góry

Desery Przepis na:

Rolada piernikowo żurawinowa

Rolada piernikowo żurawinowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1291

Dodano:

Odsłon: 395

Lekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa.

Składniki

  • biszkopt: 4 jajka wielkość M
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • galaretka żurawinowa: 20 dkg żurawiny świeżej
  • 1 pomarańczo
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 350 ml śmietany kremówki 36 %
  • polewa: 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywno ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcja cukru jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę o wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia.

    Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny zostawiam 1 łyżkę cząstek. Całość gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dolewam gorącego soku żurawinowego i rozpuszczam. Wlewam do żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca.

    Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę.

    Polewa:
    Do miseczki przekładam czekoladę, masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak przestygnie polewam nią roladę.

    Na patelnię wsypuję łyżkę cukru i na wolnym ogniu podgrzewam go aż zacznie się karmelizować. Nie mieszam. Dodaję cząstki pomarańczy i dalej przesmażam. Roladę dekoruję pomarańczami, żurawiną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń