Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada śmietanowo-żurawinowa"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35836
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 131
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 235
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 262
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35836
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 131
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 235
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 262
Składniki
ok. 40 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody i ubić na sztywno. W trakcie ubijania dosypywać 10 dag cukru. Pianę z białek ostrożnie wymieszać z żółtkami. Mąkę pszenną i ziemniaczaną połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Blachę o wymiarach 32x39 cm wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 8 minut.
Upieczony biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyć na ściereczkę posypaną brązowym cukrem. Jeszcze gorące ciasto ostrożnie zrolować wraz ze ściereczką. Odłożyć do wystudzenia.
Śmietanę wymieszać z zagęstnikiem, ubić na sztywno. Wymieszać z konfiturą 2/3 bitej śmietany. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem żurawinowym i ponownie zrolować. Roladę posmarować resztą bitej śmietany. Posypać czekoladą. Dobrze schłodzić.Źródło: Życie na gorąco