Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z bitą śmietaną i rabarbarem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 22
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Przesiane mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do białek dodaj 1 łyżkę wody i ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier oraz cukier wanilinowy.
Gdy piana będzie już gęsta i lśniąca, dodawaj po jednym żółtku, wciąż ucierając na najniższych obrotach miksera. Na koniec w trzech porcjach wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką. Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piecz 15-20 min. w temp. 160° C.
Ciepłe ciasto ułóż na wilgotnej ściereczce (papierem do góry) i przykryj drugą wilgotną ściereczką. Odstaw by wystygło.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój w plasterki. Przełóż do rondelka, wsyp cukier i odstaw na ok. 15 min. Potem podgrzewaj na małym ogniu ok. 5 min. Wystudź.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec wsypując cukier puder. Dodaj rabarbar, wymieszaj. Z ciasta usuń papier. Posmaruj je ubitą śmietaną i zroluj, delikatnie dociskając. Wstaw do lodówki.
40 minut. Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie