Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 62
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3311
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 62
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3311
Składniki
Przygotuj ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsyp do masy jajecznej.
Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na spodzie dużej blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz przez 15 minut. Gotowy biszkopt przełóż na ściereczkę. Usuń papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwiń. Wystudź.
Zrób masę: jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki. Wrzuć do garnka. Skrop sokiem z cytryny. Posyp cukrem. Duś ok. 5 minut. Przestudź. Biszkopt rozwiń. Na cieście rozsmaruj masę jabłkową. Ponownie zwiń. Ew. oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj