Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada z kawą i masą kajmakową"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6274
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 133
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 765
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6274
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 133
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 765
Składniki
Przygotuj biszkopt: oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Wsyp przesiane mąki, wymieszaj drewnianą łyżką. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Przygotowane ciasto równomiernie rozsmaruj na dużej prostokątnej blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
Jeszcze ciepły biszkopt przełóż na bawełnianą ściereczkę posypaną cukrem i wszystko razem zwiń w roladę (zaczynając od dłuższego brzegu biszkopta). Pozostaw, by ciasto ostygło.
Puszkę z masą krówkową otwórz i wstaw do garnka z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości puszki). Mieszając masę, podgrzewaj ją na wolnym ogniu, by zrobiła się płynna. Wtedy dodaj do niej kawę. Wyjmij z garnka z wodą, lekko przestudź.
Biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj 2/3 masy, ponownie zwiń roladę. Wierzch posmaruj pozostałą masą. Udekoruj wg uznania, schłodź.
Łatwy krem z mleka
Kajmak przygotujesz też, gotując 3 godz. zamkniętą puszkę słodkiego mleka skondensowanego.Źródło: Tina