Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada z kremem malinowym"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 283
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 38
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 751
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 160
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 283
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 38
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 751
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 160
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Składniki
Jajka rozbij, oddzieli żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli, połową cukru oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ubij na sztywno. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto rozsmaruj na płaskiej blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz 10-12 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem. Zwiń ciasto razem ze ściereczką. Wystudź.
Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Maliny rozmroź, ok. 15 dag owoców pokrój w kostkę, a resztę zmiksuj na gładko i przetrzyj przez gęste sitko. Połowę śmietany ubij na sztywno. Wymieszaj z twarogiem oraz musem malinowym. Dodaj resztę cukru, sok cytrynowy i mleko kokosowe.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie połącz z kremem. Kiedy masa zacznie tężeć, dołóż do niej pokrojone maliny oraz wiórki białej czekolady.
Biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj kremem i ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na godzinę. Resztę śmietany ubij z cukrem waniliowym. Posmaruj nią roladę. Ciasto posyp gorzką czekoladą.Źródło: Tina