Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z kremem malinowym"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 194
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodaj cukier oraz 4 łyżki gorącej wody, zmiksuj. Następnie dosypuj mąkę, delikatnie mieszając. Ciasto przelej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 12-15 min w temperaturze 180°C. Ściereczkę posyp cukrem pudrem, wyłóż gorące ciasto i usuń papier. Zwiń razem ze ściereczką, formując roladę.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Maliny z cukrem podgrzewaj, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj przez sitko. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wciąż miksując, wlej mus malinowy i przestudzoną żelatynę. Krem wstaw do lodówki, by lekko stężał.
Brzoskwinie pokrój w paski. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj kremem, rozłóż brzoskwinie. Zwiń i włóż do lodówki. Przed podaniem udekoruj cukrem pudrem, pozostałą ubitą śmietanką, malinami i posiekanymi pistacjami.
50 minut. Porcja: 250 kilokalorii
Nie przedłużaj czasu pieczenia biszkoptu, bo się wysuszy i popęka przy zwijaniu.Źródło: Świat i Ludzie