Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z melonem i arbuzem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 79
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 167
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem. Porcjami wsypuj do masy jajecznej i delikatnie ją mieszaj. Ciasto rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w temp. 175 st. Biszkopt przełóż na ściereczkę. Usuń papier, a ciasto wraz ze ściereczką zwiń. Odłóż do wystudzenia.
Miąższ melona oraz arbuza potnij w kostkę lub powycinaj z niego kuleczki. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Wymieszaj z jogurtem i sokiem.
Biszkopt rozwiń. Posmaruj tężejącym kremem. Rozłóż kawałeczki owoców. Ponownie zwiń. Schładzaj 3 godziny. Roladę udekoruj np. rozetkami bitej śmietany oraz kawałeczkami arbuza i miętą.Źródło: Tina