Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada ziemniaczana z chlebem"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 106
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 39
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 106
Składniki
Ugotowane ziemniaki utłucz, zmiel lub zmiksuj. Dodaj do nich posiekaną cebulę (możesz ją także zmiksować). Do ziemniaków z cebulą dołóż starty żółty ser (2 łyżki odłóż), mąkę, wbij jajko. Wymieszaj dokładnie razem. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku, po czym ponownie wymieszaj.
Kromki chleba tostowego pokrój w paski, a następnie usmaż je na złoto (możesz to zrobić na suchej patelni lub obsmażyć na odrobinie masła).
Z masy ziemniaczanej uformuj placek, posyp go z wierzchu bułką tartą, nałóż na niego paski podpieczonego chleba.
Całość zawiń w rulon i przełóż do wysmarowanej masłem formy. Z góry posmaruj drugim surowym jajkiem (roztrzepanym), posyp startym żółtym serem, polej stopionym masłem i zapiekaj w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Gotową roladę pokrój w grube plastry i nałóż na talerze. Podawaj na ciepło z sosem. Jeśli rolada nie zostanie zjedzona w całości, można podać ją też na zimno, np. z majonezem, ketchupem.
Do rolady pasuje też to, co „znajdziesz” w lodówce: wędlina, różne warzywa, pieczarki...Źródło: Świat kobiety