Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki cukiniowo-bakłażanowe z musem z marchewki"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 81
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 81
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Cukinie i bakłażan umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Każdy plaster z obu stron posmaruj niewielką ilością oleju i obsmaż na patelni grillowej. Następnie ułóż na papierowym ręczniku, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na ok. 5 min przed końcem gotowania dodaj do niego mrożony groszek. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Gdy przestygnie, dodaj ją do ryżu wraz ze słupkami migdałowymi, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Marchewki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Gdy wystygną, wyjmij z wody, dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i zmiksuj blenderem na gładki mus.
Na plasterku bakłażana ułóż 2 plastry cukinii, tak by na siebie nachodziły, i rozłóż ryż. Zwiń, formując roladkę, zepnij wykałaczkami. W ten sposób przygotuj pozostałe roladki. Wstaw do lodówki. Tuż przed podaniem udekoruj wierzch każdej roladki musem z marchewki.
60 minut. Porcja: 340 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie