Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 342
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 689
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 342
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 689
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy tłuszcz, siekamy nożem. Drożdże ucieramy z cukrem i śmietaną, wlewamy do mąki. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą, na godzinę wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy partiami na grubość 4-5 milimetrów, na cieście kładziemy np. duży talerz, wokół którego wycinamy placek w kształcie koła. Każde koło dzielimy na 8 równych trójkątów.
Na podstawę każdego trójkącika dajemy nieco konfitury różanej, trójkąty zwijamy w rogaliki. Wierzchy ciastek zanurzamy w roztrzepanym na talerzu jajku (lub w samym żółtku) i posypujemy cukrem kryształem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180-190oC. Pieczemy do chwili, aż rogaliki nabiorą złotego koloru.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,20 zł
Wartość odżywcza 100 g 258 kcal Białko 5,8 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia