Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Różany przekładaniec"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 53
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 122
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 53
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 95
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 37
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 122
Składniki
Migdały sparz wrzątkiem, obetrzyj skórkę, a następnie drobno zmiel w młynku do orzechów. Mąkę posiekaj z masłem. Gotowane żółtka przetrzyj przez sitko, dodaj do mąki razem z migdałami i cukrem kryształem. Wlej surowe żółtko i aromat, szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i odłóż na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto podziel na części. Kolejno rozwałkuj na 3 identyczne placki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż placki, piecz ok. 30 min w temp. 170 st.
Wystudzone placki ułóż jeden na drugim, przekładając konfiturami, dociśnij. Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj drewnianą pałką z kilkoma łyżkami wody, 2 łyżkami syropu różanego i, ewentualnie, kilkoma kroplami soku z cytryny. Oblej mazurek.
Gdy lukier zastygnie, dekoruj ciasto resztą syropu (rozprowadź go zaostrzonym patyczkiem).
Czas ok. 50 min., porcja – 380 kcal, cena 90 gr.
Część masła w kruchym mazurku możesz zastąpić tłustą śmietaną (np. 30 proc.). Nigdy jednak nie dodawaj jogurtu, bo podczas pieczenia zamieni się w cieście w mało apetyczny zakalec.Źródło: Świat kobiety