Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rozeta cukiniowo-oscypkowa"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 148
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 402
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 148
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 402
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 443
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałeczki masło oraz żółtko. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
2. Cukinie opłucz, wytrzyj. Jedną pokrój w cienkie długie plasterki (np. obieraczką do warzyw). Plasterki włóż na 3 min do posolonego wrzątku, osącz je. Drugą cukinię zetrzyj grubo na tace. Przełóż na sitko, posyp solą, wymieszaj i pozostaw, by cukinia ociekła z soku. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Ostudź ją. Żółty ser zetrzyj grubo na tarce, natomiast oscypek pokrój w plasterki o grubości 5 mm.
Ciasto rozwałkuj. Wylep nim spód i brzeg natłuszczonej formy, ponakłuwaj widelcem. Przykryj pergaminem. Wysyp groch. Piecz 10 min w 180 st. Usuń papier i groch.
Jajka zmiksuj ze śmietaną. Dodaj ser, cebulę i startą cukinię. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Masę wyłóż na ciasto. Na niej rozłóż plasterki cukinii i krążki oscypka. Piecz 45 min w 175 st.Źródło: Tina