Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 542
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 542
Składniki
Ciasto: masło stop, przestudź. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób wgłębienie. Do dołeczka wlej masło oraz wodę. Dodaj jajko, sól i cukier. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je lnianą ściereczką albo miseczką odwróconą do góry dnem, aby nie wysychało. Pozostaw na stolnicy około 20 minut.
W tym czasie biszkopty drobniutko pokrusz. Dżem wymieszaj z olejkiem. Masło stop, wystudź.
Ciasto bardzo cienko rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Placek pokrój na 12 kwadratów. Posmaruj je stopionym masłem. Posyp okruszkami biszkoptów. Nałóż porcje dżemu. Złóż na pół, tak by powstały rożki. Zlep brzegi. Rożki ułóż na blasze przykrytej pergaminem.
Ciastka posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp grubym cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 40 minut.Źródło: Naj