Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rumowe kocie oczka. Pyszne ciastka"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 303
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 166
Polecam.
Odsłon: 275
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 87
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 303
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 166
Polecam.
Odsłon: 275
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 87
Składniki
Wszystkie ciasta zagniatamy. Formujemy kulę, co najmniej na godzinę wkładamy do lodówki, by ciasto ochłodzić. Wyjmujemy i wałkujemy na grubość 0,5 cm. Okrągłą foremką, np. do babeczek, wykrawamy ciasteczka. Musimy ich mieć parzystą ilość. W połowie ciasteczek wycinamy, np. kieliszkiem, kółeczko.
Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180oC. Wyjmujmy i studzimy. Ciasteczka bez dziurek smarujemy marmoladą. Przykrywamy ciasteczkami z dziurką. Sklejamy, posypujemy cukrem pudrem.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i 2 łyżkach rumu. Gdy ostygnie i zacznie tężeć, łyżką wylewamy ją na marmoladę w kocich oczkach.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej sztuki około 0,40 zł.
Ciastka można skleić konfiturą.
Wartość odżywcza 100 g 353 kcal Białko 5,6 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 58 gŹródło: Rewia