Do góry

Desery Przepis na:

ryżowy tort cytrynowy

ryżowy tort cytrynowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2562

Dodano:

Odsłon: 2434

tort na bazie gotowanego na mleku ryżu z dodatkiem białej czekolady i galaretki cytrynowej

Składniki

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 -3 szklanek mleka /użyłam 3,8%/
  • 2 łyżki masła
  • 3-5 łyżek cukru pudru /według upodobań/
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki agar agar
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż opłukuję i zalewam mlekiem. Dodaję sól i cytrynę. Zagotowuję.
    Dosładzam, dodaję agar. Mieszam intensywnie
    Obniżam moc palnika do minimum i gotuję do pochłonięcia przez ryż prawie całego mleka.
    Dodaję ekstrakt waniliowy i pokruszoną drobno czekoladę. Mieszam dokładnie, do roztopienia czekolady.
    Ryż przekładam do tortownicy. Studzę.

  2. Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku. Przestudzone wylewam na ryż. Studzę.

    Przestudzony tort wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny.
    Najlepiej oczywiście na całą noc.

    Przed podaniem dekoruję bratkami i wiórkami białej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń