Do góry

Desery Przepis na:

Rzeszowiak

Rzeszowiak

Autor:

Przepisów i artykułów: 152 Ocena: 3950

Dodano:

Odsłon: 15824

Ciasto bardzo smaczne ,kaloryczne i syte zawsze udane Ciasto wg.Ewy Wachowicz z programu ,,Ewa Gotuje'' z małymi zmianami w masie serowej

Składniki

  • Ciasto :
  • -25 dkg mąki
  • -15 dkg margaryny
  • -10 dkg cukru
  • -2 żółtka
  • -3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa :
  • - 25 dkg maku
  • - 1/2 szklanki cukru
  • -2 jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • -1 łyżka masła
  • -1 łyżka miodu
  • Masa orzechowa:
  • -35 dkg orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • -1 łyżka masła
  • -1/2 szklanki mleka
  • -2 białka
  • Masa serowa:
  • -1 kg białego sera
  • -25 dkg margaryny
  • -5 jajek
  • -30 dkg cukru pudru
  • -1 cukier waniliowy
  • -1 budyń śmietankowy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie :

    Żółtka utrzeć z cukrem .
    Mąkę przesiać ,posiekać nożem z margaryną.
    Dodać utarte żółtka śmietanę i proszek do pieczenia .
    Wyrobić,w razie potrzeby podsypać mąką .

    Mak sparzyć i zmielić.Masło,cukier żółtka ,utrzeć dodać mak,miód i aromat migdałowy .Białka ubić na sztywną pianę ,dodać do maku i delikatnie wymieszać.

    Orzechy zmielić ,zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i margaryną, (margarynę i cukier rozpuścić w mleku)
    wymieszać ,przestudzić. Ubić białka na sztywną pianę ,dodać do orzechów i delikatnie wymieszać .

    Ser zmielić,masło utrzeć z cukrem pudrem ,cukrem waniliowym i żółtkami ,dodać zmielony ser,budyń,mąkę i dalej ucierać.
    Ubić białka na sztywną pianę dodać do sera, delikatnie wymieszać.

    Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 24 x40 cm
    (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
    Na ciasto nałożyć pasek masy makowej,następnie pasek masy orzechowej-tak ,by przykrył połowę placka.Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej.
    Przykryć masą serową .
    Piec 70 minut w 180 st.C

    Zamiast ubijać pianę trzy razy ,wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski,ubić na sztywno (dobrze jest dodać szczyptę soli)
    Po ubiciu dodać do każdej z trzech mas
    - do serowej więcej niż połowę
    -do makowej i orzechowej po połowie tego co zostanie

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 18 maja 2015 Wspaniałe i niezwykle smaczne ciasto :) Prezentuje się bardzo smakowicie :D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń