Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sadzone jajka w gniazdkach"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 40
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 78
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 40
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
<strong>Marta Ryżek-Kalkowska z Rogoźna</strong>
Rodzynki zalewam wrzątkiem. Po kilku minutach, gdy napęcznieją, osączam je dokładnie na sitku. Mięso mielone przyprawiam do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, suszonym majerankiem oraz obranym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (czasami dodaję też trochę drobno posiekanej natki pietruszki). Wbijam 1 jajko, dodaję rodzynki. Wyrabiam masę.
Foremki na muffiinki smaruję tłuszczem. Do każdej nakładam porcję mięsnej masy i robię w niej dość duże wgłębienie.
Do każdego dołka wbijam surowe jajko (nie powinny być zbyt duże). Oprószam je solą (można też posypać je pieprzem albo ostrą papryką). Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piekę ok. 30 min, aż mięso się zrumieni, a jajka zetną. Babeczki serwuję z majonezem albo sosem czosnkowym. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Porcja zawiera ok. 320 kcal
Porcja kosztuje ok. 2,80 zł
ok. 45 minŹródło: Tina