Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka kapuściana z granatem"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 537
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 764
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 537
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 764
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Liście kapusty opłucz starannie, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Zrumień na oleju. Dodaj posiekane na mniejsze kawałki liście kapusty. Smaż, mieszając, około 2 minuty.
Cytrynę sparz wrzątkiem, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do kapusty. Wsyp po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Dokładnie wymieszaj, jeszcze chwilę smaż razem. Przestudź, przełóż do większej miski.
Umyj owoc granatu, przekrój, pozbaw skórki. Wyjmij pojedyncze pesteczki. Listki szpinaku baby opłucz i osusz. Dodaj do kapusty razem z pestkami granatu, wymieszaj.
Pozostały olej wymieszaj z czerwonym oc tem winnym. Dodaj grenadinę (lub sok, który wyciekł podczas obierania granatu). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wlej do miski z sałatką, wymieszaj. Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w plasterki, rozłóż na sałatce.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 4 zł.
Skórka cytrynowa jest smacznym i dekoracyjnym dodatkiem do wielu dań głównych i sałatek. Warto jednak pamiętać, że do ścierania lub krojenia nadaje się jedynie żółta część. Biała zawiera goryczkę.
. Ozdobne i kwaskowe ziarenka granatu możesz zastąpić suszoną żurawiną.Źródło: Świat kobiety