Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka kapuściano-buraczana"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 73
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 45
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 73
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 34
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 102
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 210 kcal, cena 1,50 zł
Buraki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Ostudzone buraki pokrój w cienkie plasterki. Główkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, posiekaj. Oczyść marchewkę oraz fenkuł. Warzywa pokrój w cienkie paseczki.
Przygotowane surówki przełóż do dużej miski. Dopraw do smaku z solą, pieprzem, kminkiem i cukrem. Dodaj ocet i 2-3 łyżki oleju. wymieszaj. Odstaw pod przykryciem w chłodne miejsce, aby kapusta zmiękła, a smaki się przeniknęły.
Ciasto rozłóż na stolnicy (mrożone musisz wcześniej rozmrozić), posmaruj rozmąconym jajkiem, posól. Zroluj i pokrój w plasterki. Rozłóż je na blasze. Piecz ok. 15 min w 180 st. Upieczone ślimaczki podawaj do surówki.
<strong>Sos z owocową nutą</strong>
Przeciśnij 4 ząbki czosnku, rozetrzyj je ze szczyptą soli i pieprzu. Połącz z 400 ml kefiru i 3 łyżkami majonezu. Dopraw do smaku sokiem pomarańczowym i chili. Polej posiekaną kapustę.Źródło: Świat kobiety