Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka śledziowa z buraczkami"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
<strong>Teresa Skotnicka z Gozdowa</strong>
Płaty śledziowe myję i moczę około godziny. Gdy zależy mi na ładnym kolorze, wykorzystuję do tego mleko. Jeśli nie, to wystarczy przegotowana woda. Gotowe śledzie kroję w kostkę i skrapiam oliwą.
Buraki gotuję w oddzielnych garnuszkach, w osolonym i lekko posłodzonym wrzątku. Można też je upiec w piekarniku, skropione oliwą. Gdy ostygną, obieram je ze skórki. Kroję w kostkę (taką jak śledzie) i wkładam do oddzielnych miseczek. Czerwone buraki skrapiam sokiem z cytryny. Dodaję cukier, sól oraz pieprz do smaku. Wlewam łyżkę oliwy (lub oleju). Do białych buraczków dodaję posiekaną bazylię oraz cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiam i mieszam.
Do podania wykorzystuję metalowe obręcze. Gdy ich nie ma, można użyć filiżanek lub miseczek. Do obręczy ustawionych na półmisku wkładam najpierw czerwone buraczki, potem śledzie i na końcu białe buraki. Chłodzę. Delikatnie zdejmuję obręcze. Wieżyczki dekoruję np. cebulą i zieleniną.Źródło: Tina