Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka szpinakowa z szynką"
Polecam.
Odsłon: 138
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 87
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 655
Polecam.
Odsłon: 138
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 87
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 655
Składniki
Ziarna młodego bobu przebierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (możesz też wykorzystać ziarna groszku lub wyłuskanej fasoli). Odcedź, ostudź.
Jajka przepiórcze wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (ok. 5 minut). Odlej, schłodź w zimnej wodzie. Obierz i przekrój na połówki.
Szpinak przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę lub w plasterki.
Wymieszaj w misce ziarna bobu, szpinak oraz pomidory. Dodaj połówki przepiórczych jajek. Do osobnego naczynia włóż musztardę. Wlej oliwę oraz ocet winny. Utrzyj starannie na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodaj kilka posiekanych listków bazylii.
Przygotowaną sałatkę polej sosem. Szynkę pokrój w cienkie plasterki, zwiń je w ruloniki. Ułóż dekoracyjnie na sałatce.
Czas ok. 25 min; porcja – 360 kcal, cena 4,50 zł.
Sposób babuni
Jajka przepiórcze możesz bez obaw wkładać do wrzącej wody, bo nie pękają jak kurze. Jeśli chcesz, by były miękkie, gotuj je 1-2 minuty. Jajka na twardo potrzebują ok. 5 minut. Przeciwwagą dla malutkich jajek przepiórczych są jaja strusia. Na miękko gotuje się je 45 min, na twardo zaś godzinę.
Smak sosu ziołowego zaostrzysz, dodając do niego 1-2 ząbki czosnku.Źródło: Świat kobiety