Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35896
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 149
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 262
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 300
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35896
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 149
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 262
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 300
Składniki
Pomarańcze polewam wrzątkiem, wycieram papierowym ręcznikiem. Jeden owoc kroję w ósemki, a te w plasterki. Z drugiej pomarańczy ścieram skórkę (bez białej części) na tarce o małych otworkach. Następnie przekrawam owoc i wyciskam z niego sok. Twaróg rozgniatam widelcem.
Mieszam go z dwiema łyżkami soku pomarańczowego, startą skórką, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek płuczę, osuszam, drobno siekam. Z twarożku formuję małe kuleczki (wychodzi mi 20 sztuk), każdą obtaczam w szczypiorku.
Liście sałaty delikatnie rozdzielam, myję, osuszam i rozkładam na półmisku. Oliwę mieszam z octem, dodaję pozostały sok z pomarańczy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Połową sosu skrapiam sałatę. Układam na niej serowe kuleczki i kawałeczki pomarańczy. Polewam resztą sosu.
25 min. Porcja zawiera ok. 250 kcal. Porcja kosztuje ok. 2 zł.Źródło: Tina