Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z boczkiem i sosem barbecue"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1058
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 114
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1058
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 114
Składniki
Makaron (krótkie rurki) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia.
Strąki papryk umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Pomidorki (z gałązki) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz ręczniczkiem i pokrój na połówki.
Opłucz i osusz kilka gałązek natki. Oderwij listki, grubo posiekaj. Boczek pokrój w cienkie plasterki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, wysmaż na chrupiąco. Zdejmij z patelni, ostudź i pokrój na kawałki.
Obierz i poszatkuj drobno cebulę oraz 2 ząbki czosnku. W rondelku rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, a po chwili czosnek, przesmaż na złoty kolor. Wsyp szczyptę mielonego chili. Dodaj pomidory z puszki, po 2 łyżki octu jabłkowego, sosu Worchester i cukru (np. trzcinowego) oraz łyżkę przecieru. Gotuj 30 min.
Sos zmiksuj, dopraw do smaku solą, ostudź. Zimny makaron wymieszaj z papryką, pomidorami, natką oraz boczkiem. Osobno podaj zimny sos barbecue.
Czas ok. 45 min; porcja – 600 kcal, cena 2,20 zł.Źródło: Świat kobiety