Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z grzybami i polentą"
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 51
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2658
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 336
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 216
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 51
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2658
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 336
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 216
Składniki
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z łyżeczką soli i szklanką zimnej wody. W wysokim garnku zagotuj 3 szklanki wody. Wlej mieszankę. Gotuj, mieszając, aż całość ponownie zawrze. Dodaj starty parmezan i łyżkę suszonego tymianku. Gotuj dalej, często mieszając, około 30 min. Gęstą polentę wyłóż do posmarowanego olejem płaskiego naczynia. Odstaw do stężenia.
Boczniaki oczyść, opłucz i osusz, pokrój na kawałki, usmaż na 2 łyżkach oleju. Pod koniec smażenia dodaj osączoną i pokrojoną paprykę. Chwilę smaż razem, przestudź.
Stężałą polentę pokrój na kwadraty, obsmaż na patelni grillowej na złoty kolor. Rukolę opłucz, osusz, wymieszaj z grzybami, papryką i kaparami. Osobno połącz ocet, 100 ml i cukier. Sos dopraw solą i pieprzem. Dodaj 1-2 łyżki posiekanej natki. Polej sałatkę.
Sałatkę wymieszaj, rozłóż na talerze. Do każdej porcji podawaj opieczoną polentę.
Surówkę odstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby smaki się przeniknęły. Przed podaniem ozdób koperkiem.
czas ok. 50 min; porcja – 590 kcal, cena 3,40 złŹródło: Świat kobiety