Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z krążkami parmezanu"
Składniki
Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z suszonym tymiankiem. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Usyp 16 małych placuszków z sera. Zapiekaj 8-10 minut w temp. 180 st.
Oczyść białą rzodkiew i pokrój w cienkie paski, a umyte rzodkiewki w plasterki. Opłucz i osusz rukolę oraz liście sałaty. Jogurt wymieszaj z 4 łyżkami majonezu. Dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotuj litr wody z łyżką octu. Jajka wbijaj po jednym na spodeczek i ostrożnie zsuwaj do wrzątku. Gotuj, aż białko się zetnie, wyjmij.
W dużej misce wymieszaj rukolę, liście sałaty, paseczki rzodkwi i plasterki rzodkiewek. Na wierzchu ułóż jajka. Polej sosem jogurtowo-majonezowym. Sałatkę podawaj z chrupiącymi krążkami z parmezanu.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 330 kcal, cena 4,40 złŹródło: Świat kobiety