Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z papryki i pomidorków

Sałatka z papryki i pomidorków

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Sałatka z papryki i pomidorków"

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 10-12 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków sałaty lodowej lub masłowej
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki opiec na grillu lub w mocno nagrzanym piekarniku. Następnie przełożyć je do torebki foliowej i odstawić na 15 minut. Po tym czasie obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić strąki w paski.

  2. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Paski papryki wymieszać, aby tworzyły kolorową kompozycję.

  3. Połówki pomidorów ułożyć na brzegach półmiska lub talerza, na nich położyć listki sałaty, na środku wymieszane paski papryki.

  4. Przygotować sos: wymieszać olej z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę. Podawać z tostami zapieczonymi z tartym żółtym serem.

  5. ok. 40 minut

  6. Sałatkę można udekorować ziarenkami kolorowego pieprzu. Warto też dodać do niej kuleczki mozzarelli – będzie bardziej sycąca.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń