Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1305
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 481
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1305
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 60
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 350
Składniki
Suszone śliwki opłucz, dobrze osusz (wcześniej możesz je skropić odrobią śliwowicy i odstawić, by przeszły aromatem alkoholu). Schab opłucz, wytrzyj do sucha.
Długim, ostrym nożem wytnij w mięsie wąski otwór. Potem schab natrzyj solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw do pieczonej wieprzowiny. Wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Otwór w mięsie napełnij śliwkami. Najlepiej wkładaj po jednej śliwce i popychaj trzonkiem drewnianej łyżki. Między śliwki możesz włożyć kawałeczki masła. Dzięki temu mięso po upieczeniu będzie wyjątkowo soczyste.
Tak przygotowany schab posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową i specjalny foliowy rękaw do pieczenia, przełóż do brytfanki. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. Piecz około godziny. Przed podaniem udekoruj np. gałązkami natki oraz plasterkami ogórka. ok. 3 godzin i 30 minut. 1 porcja ok. 390 kcal.Źródło: Tina