Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schab ze śliwkami ojca Zygmunta"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 180
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 204
Składniki
Umyj i osusz schab. Cienkim nożem natnij w środku mięso (aby powstał tunel przez całą długość).
W nacięty otwór włóż śliwki lub morele, upychając je np. drewnianym trzonkiem łyżki. Mięso obsmaż krótko ze wszystkich stron na gorącym smalcu. Posyp solą, pieprzem i resztą przypraw (dobrze skrusz ziarna jałowca).
Piecz ok. 2 godzin w brytfance (180 st. C), dodając resztę tłuszczu, od czasu do czasu podlewaj wywarem lub wodą, aby mięso nie było suche.
Pokrój schab w plastry przed podaniem. Przecedzony tłuszcz z pieczenia i wywar możesz wykorzystać do przygotowania sosu. Wystarczy, że doprawisz go śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki i zagotujesz.Źródło: Olivia