Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sękacz z masą marcepanową"
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7976
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 185
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7976
Składniki
Kupowany sękacz, jest bardzo drogi. Na szczęście można go upiec w domu. Ja zawsze robię go na święta. Smak wynagradza trud. Przepis przysłała Lucyna Stachowska z Czerwonej Wody.
Białka ubij z cukrem pudrem i solą. Masę marcepanową pokrój w kostkę. Margarynę utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i marcepanem, dodając żółtka. Mąki przesiej, dodawaj po łyżce do masy, mieszając. Wlej rum, dodaj pianę, delikatnie wymieszaj.
Trzy łyżki ciasta wlej do tortownicy o śr. 26 cm. Piecz 4 minuty w temp. 220°C. Wyjmij, rozsmaruj kolejne 3 łyżki ciasta. Piecz 4 minuty. Upiecz w ten sam sposób kolejne warstwy. Sękacza ostudź, udekoruj np. stopioną czekoladą.
<strong>Czas przygotowania 60 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,40 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie