Do góry

Desery Przepis na:

Serduszka z galaretką i czekoladą (wegańskie)

Serduszka z galaretką i czekoladą (wegańskie)

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 259

Serduszka są wynikiem nieodpartej chęci zjedzenia delicji. Ponieważ Walentynki tuż tuż, moje delicje mają taki właśnie kształt i do tego są całkowicie wegańskie :)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej orkiszowej)
  • ¾ szklanki cukru (użyłam kokosowego)
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • ¾ szklanki mleka roślinnego
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka wegańska (lub 2, jeśli lubicie grubszą warstwę)
  • 150 g czekolady wegańskiej
  • 150 ml śmietanki sojowej
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
    Blaszkę (25x30 cm) wykładam papierem i wlewam ciasto. Wyrównuję łyżką. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (do suchego patyczka).
    W tym czasie rozpuszczam galaretkę (zgodnie z opisem na opakowaniu) i odstawiam do przestygnięcia.
    Wystudzone ciasto odrywam od papieru do pieczenia, po czym ponownie wkładam papier i ciasto do blaszki. Na ciasto wylewam chłodną galaretkę i całość wstawiam do lodówki.

  2. W tym czasie (galaretka bardzo szybko zastyga) podgrzewam śmietankę sojową, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (jeśli czekolada była gorzka). Odstawiam na chwilę, a później mieszam do uzyskania jednolitej polewy.
    Wyciągam ciasto z lodówki, wykrawam serduszka, układam je na kratce lub na papierze i polewam czekoladą. Całość pozostawiam do zastygnięcia.
    Serduszka można dodatkowo dekorować.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń