Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serniczek na pumperniklu z wiśniami"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 262
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 373
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 436
Polecam.
Odsłon: 817
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 262
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 373
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 436
Polecam.
Odsłon: 817
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.
Pumpernikiel rozgniatamy na drobne kawałki i podgrzewamy na patelni z 50 g cukru, mieszamy. Roztapiamy masło, studzimy i dodajemy do pumpernikla. Zagniatamy ciasto, a następnie wykładamy nim dno tortownicy. Chłodzimy 30 minut.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Ubijamy śmietanę kremówkę. Kwaśną śmietanę łączymy z twarogiem, opakowaniem cukru waniliowego i 90 g cukru, aby powstała gładka masa. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, a także stopniowo bitą śmietanę i rozpuszczoną żelatynę, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy górę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wydrylowane wiśnie gotujemy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, aż sok odparuje i powstanie gęsty syrop, studzimy.
Wyjęty z tortownicy sernik polewamy syropem wiśniowym, dekorujemy wiśniami i listkami mięty.
Wartość odżywcza porcji 320 kcal Białko 8 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 30 gŹródło: Rewia