Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serniczek ze śliwkami na migdałowym spodzie"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 718
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 81
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 718
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 81
Składniki
Odłóż kilka ciasteczek do dekoracji, resztę pokrusz. Masło stop, przestudź i wymieszaj z okruszkami. Tortownicę (o śr. 24 cm) posmaruj olejem. Spód formy wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki.
Śliwki umyj, przetnij, wyjmij pestki. Odłóż 1/3 owoców, pozostałe pokrój w kostkę. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj z cukrem, sokiem cytrynowym i jogurtem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Wymieszaj z masą serowo-jogurtową. Śmietanę ubij, domieszaj do tężejącej masy. Wrzuć pokrojone śliwki, przemieszaj i rozsmaruj na spodzie z ciasteczek. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Pozostałe śliwki pokrój na cząstki. Sok zagotuj. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Dodaj śliwki. Gotuj minutę. Wystudź. Masę śliwkową rozsmaruj na wierzchu ciasta. Udekoruj je odłożonymi ciastkami i miętą.
ok. 45 minut. Chłodzenie ok. 4 godzin. 1 porcja ok. 380 kcalŹródło: Tina