Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik bez spodu"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera na sernik.
Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj wszystkie na puszystą i gładką masę.
Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.
Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej z dodatkami. Jagody opłucz i osącz. Masę serową przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Wsyp połowę jagód, delikatnie przemieszaj. Piecz 90 minut w 180 st. Posyp pozostałymi jagodami.
Czas ok. 120 min; porcja – 310 kcal, cena 1,80 zł.
Jeśli twaróg na sernik był za rzadki lub źle odciśnięty, twoje ciasto nie wyrośnie. Aby je uratować, dodaj do masy serowej 1-2 łyżki mąki, która wchłonie wilgoć oraz wydzielającą się serwatkę.
Przed dodaniem jagód do sernika możesz obtoczyć je w mące.Źródło: Świat kobiety