Do góry

Desery Przepis na:

Sernik bez spodu z białą czekoladą

Sernik bez spodu z białą czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 2459

Dodano:

Odsłon: 7624

Uwielbiam serniki. Tym razem zachciało mi się sernika z dodatkiem białej czekolady. Powiem szczerze, że miałam lenia i dlatego zrobiłam na szybko, samą masę, bez spodu. Także wiele się nie napracowałam, a nacieszyłam się swoim ulubionym smakiem. Piekłam w tortownicy 26 cm. Jeśli chcecie, zrobić do tego sernika spód, to wtedy trzeba go upiec w większej, prostokątnej blaszce.

Składniki

  • 900 g. sera sernikowego (użyłam Mój ulubiony z Wielunia)
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g. masła
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sernik bez spodu z białą czekoladą

Przygotowanie

  1. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Odstawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
    Żółtka utrzeć z cukrem, następnie powoli dodawać ser. Wsypać mąkę, zmiksować.
    Cały czas miksując, dodawać po łyżce roztopione masło z czekoladą.
    Na koniec, dodać pianę ubitą z białek. Najpierw połowę i zmiksować
    na najniższych obrotach miksera, tylko chwilę. Następnie dodać resztę białek
    i wymieszać łyżką. Gotową masę serową, przełożyć do tortownicy, (u mnie 26 cm.)
    wyłożonej papierem do pieczenia. Ja dałam papier, tylko na spód, a boki
    wysmarowałam margaryną.

  2. Piec w piekarniku, nagrzanym do 160 stopni, 65 minut. Następnie wyłączyć piekarnik
    i zostawić w nim sernik na dwie godziny, lub do całkowitego wystudzenia.
    Jak piekę wieczorem, to zostawiam do rana :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń