Do góry

Desery Przepis na:

Sernik chałwowy z posypką też chałwową

Sernik chałwowy z posypką też chałwową

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 1439

Sernik podwójnie chałwowy. Sernik dla miłośników chałwy.

Składniki

  • CIASTO:
  • -250 g. masła lub margaryny -1 serek mascarpone (250g)
  • -3 łyżki cukru pudru -2 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera wiaderko-zwykłego -6 żółtek -1/2 szklanki cukru
  • -2 chałwy sezamowe-200 g. -2 budynie czekoladowe bez cukru
  • BEZA:
  • -6 białek -3/4 szklanki cukru
  • -1 budyń waniliowy -1/3 szklanki oleju
  • DO POSYPANIA:-50 g. płatków migdałowych
  • KRUSZONKA:
  • -100 g. masła -100 g. chałwy
  • -1 łyżkę brązowego cukru, można białego -1 szklanka mąki
  • DO OPRÓSZENIA:- cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmiksować masło z serkiem i cukrem. Przesiać do tego mąkę z proszkiem, wymieszać i zagnieść. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. 30x40.

  2. Zmiksować żółtka z cukrem, potem serem . Skruszyć chałwę i przesiać budynie, wymieszać łopatką albo mikserem. Wylać na ciasto.

  3. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Przesiać budyń i lekko wmieszać dolewając olej. Wyłożyć na masę serową.

    Posypać migdałami.

  4. Na posypkę, zmiksować masło z cukrem i chałwą. Przesiać mąkę i rozdrobnić w palcach na gruby żwirek, nie zagniatać.
    Rozsypać po migdałach.

  5. Piec ok.60-70 min, w 175 *, ale pod koniec pieczenia przykryć papierem żeby kruszonkę nie przypalić.
    Po ostygnięciu posypać pudrem cukrem.Kroić po zastygnięciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń