Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik cytrynowy"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 177
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 236
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 807
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 71
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 34
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 177
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 236
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 807
Składniki
Połowę pokruszonych herbatników rozdrobnij blenderem na piasek. Dodaj połowę przestudzonego masła, wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy, włóż do lodówki. Z cytryn wyciśnij sok i ewentualnie dolej wody – potrzebne będzie 150 ml płynu. W podgrzanym soku rozpuść żelatynę.
Białka ubij mikserem na sztywno. Twaróg zmiksuj z jogurtem oraz miodem. Następnie wlej przestudzoną żelatynę, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj. Boki tortownicy wyłóż połówkami plasterków cytryny i przelej do niej masę serową.
Pozostałe herbatniki rozdrobnij blenderem i wymieszaj z masłem. Masę ciasteczkową równo- miernie rozsyp na masie serowej. Włóż do lodówki. Przed podaniem wierzch sernika udekoruj ubitą śmietanką, borówkami i plasterkami cytryny.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 390 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie