Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik cytrynowy z herbatnikami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6618
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 846
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 6618
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 143
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 846
Składniki
Cytrynę i limonkę wyszoruj, sparz wrzątkiem i pokrój na cienkie plasterki. Zalej wodą i dodaj 1/4 szklanki cukru. Gotuj ok. 10 mi nut, aż syrop się zredukuje i zagęści.
W rondelku roztop masło. Wymieszaj z po- kruszonymi herbatnikami, cynamonem, cukrem waniliowym. Przełóż do tortownicy i piecz ok. 15 minut. Ostudź. Utrzyj jajka i 3/4 szklanki cukru na puszystą masę. Porcjami dodawaj ser i ucieraj mikserem.
3. Do serowej masy dodaj startą skórkę i sok z drugiej cytryny. Przełóż masę do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Piecz około godziny. Ostudź. Serek śmietankowy utrzyj z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Posmaruj nim wierzch ostudzonego sernika.
Ułóż plasterki ugotowanych w syropie cytryny i limonki. Polej całość cytrynowym syropem. Udekoruj sernik listkami mięty albo melisy. Możesz posypać go dodatkowo cukrem pudrem.
Najlepsze na spód do ciasta są pełnoziarniste herbatniki Digestive (paczka ok. 250 g). Mogą być z dodatkiem czekolady – wtedy sernik wygląda efektowniej.Źródło: Olivia