Do góry

Desery Przepis na:

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2396

Dodano:

Odsłon: 1460

W oryginale nosił nazwę Sernik diabelski. Moja koleżanka stwierdziła, że raczej anielski... Trochę zmodyfikowałam przepis i od teraz jest po prostu czekoladowy, słodki, ale bez przesady. :)

Składniki

  • 100g masła
  • 200g herbatników maślanych lub pełnoziarnistych
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1kg zmielonego tłustego twarogu
  • 4 jajka
  • 100g brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100-150ml gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki oleju
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki pokruszyć na pył. Masło rozpuścić. Jeszcze ciepłe masło wymieszać z herbatnikami. Masą wyłożyć dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do lodówki.

  2. 100g czekolady połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka, cukier, mąkę i śmietanę. Dobrze wymieszać.

  3. Piekarnik podgrzać do 160 stopni.

  4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Gotową masę wyłożyć na spód z herbatników i wygładzić powierzchnię. Piec w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  5. Pozostałe 100g czekolady rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej. Sernik posmarować polewą i ozdobić wg uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń