Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik jesienny ze świeżymi śliwkami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3292
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3292
Składniki
Czas przygotowania: 100 minut. Poziom: średni
Utrzyj masło z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i ugnieć gładkie ciasto. Wstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
Rozwałkuj ciasto na okrągły placek i wyłóż nim dno wysmarowanej i wysypanej formy na ciasto. Piecz w 200°C przez ok. 15 minut. Aby przygotować ciasto ucierane, ubij masło z połową cukru, solą, skórką z cytryny i żółtkami. Dodaj mielony twaróg i dokładnie wymieszaj. Pod koniec wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Z białek i pozostałego cukru ubij sztywną pianę. Delikatnie połącz obie masy.
Ciasto ucierane rozsmaruj na podpieczonym cieście w formie i ułóż na nim połowy śliwek bez pestek. Piecz w 180°C przez około 50 minut. Gotowe ciasto ostudź. Polej galaretką i posyp płatkami migdałowymi.Źródło: TV14