Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik jogurtowy z morelami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Białka przelej do miski, ubij mikserem na sztywno, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku. Na koniec powoli wsyp przesianą mąkę, delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut do tzw. suchego patyczka, w temperatutrze 180°C.
Mleko podgrzej, wsyp żelatynę, mieszaj aż się rozpuści. Morele włóż do miski, zalej wrzątkiem, zostaw na ok. 1 min. Następnie przełóż je do zimnej wody i obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń pestki. Połowę owoców pokrój w kostkę a pozostałe – w cienkie paski. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno.
Do miski włóż jogurt, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, zmiksuj. Dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy jogurtowej, wymieszaj i przelej do miski z masą jogurtowo-śmietanową.
Dodaj pokrojone w kostkę morele, wymieszaj. Masę przelej na wystudzony spód biszkoptowy. Włóż do lodówki na kilka godzin. Wierzch udekoruj pozostałymi morelami oraz listkami melisy.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 250 kilokalorii.
Morele warto ususzyć – w uchylonym piekarniku lub specjalnej suszarce do owoców.Źródło: Świat i Ludzie