Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kremowy z piernikami

Sernik kremowy z piernikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2308 Ocena: 14628

Dodano:

Odsłon: 241

Smaczny i delikatny serniczek do kawki.

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • Mąka pszenna 3 szklanki
  • Żółtka 4 szt.
  • Masło 1 kostka
  • Smalec 2 łyżki
  • Kwaśna śmietana 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 ½ łyżeczki
  • Cukier puder 5 łyżek
  • Pierniki 1 opakowanie
  • Tłuszcz do formy
  • Wiórki kokosowe do formy
  • Składniki na masę serową:
  • Twaróg 1 kg
  • Olej 1 szklanka
  • Mleko w proszku 1 szklanka
  • Mleko 2 % 1 szklanka
  • Jajka 2 szt.
  • Żółtka 4 szt.
  • Cukier puder 35 dag
  • Aromat arakowy 1 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta kruchego:

    Posiekać zimne masło z mąką i smalcem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na przygotowaną blachę, a na cieście ułożyć pierniki.

    Wykonanie masy serowej:

    Twaróg zmielić 2-3 razy w maszynce i utrzeć z resztą składników na
    puszysty krem. Zalać formę z ciastem i pierniczkami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec około 45 minut do zrumienienia. Pod koniec pieczenia ubić na sztywno pianę z 4 białek i szklanki cukru, wyłożyć na sernik i dopiec jeszcze przez około 10 minut na lekko złocisty kolor. Najlepiej kroić następnego dnia, po dobrym schłodzeniu. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń