Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik makowy"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 340
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 213
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34467
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 340
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 213
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34467
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 171
Składniki
Do miski przesiej mąkę, pośrodku zrób wgłębienie, wkrusz drożdże. Wsyp łyżkę cukru i wlej połowę ciepłego mleka. Odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Następnie dodaj 4 łyżki cukru, resztę mleka, szczyptę soli, 2 żółtka oraz rozpuszczone i schłodzone masło. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Twaróg utrzyj z 1 jajkiem i 1 białkiem, resztą cukru, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, mielonym makiem oraz rumem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły płat o grubości ok. 1 cm, przełóż do tortownicy.
Uformuj rant o wysokości 3 cm. Na spodzie rozłóż połowę masy serowo-makowej. Po rozkładaj osączone brzoskwinie, wyłóż resztę masy. Wierzch posyp płatkami migdałowymi (5 dag). Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st.
Piecz ciasto 20 minut. Obniż temp. do 160 st i dopiekaj jeszcze około 20 min. Ciasto wystudź. Jeśli chcesz, posyp je cukrem pudrem.Źródło: Świat kobiety