Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Malinowa Zebra Pod Obłoczkiem z Masy Malinowej.

Sernik Malinowa Zebra Pod Obłoczkiem z Masy Malinowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 9602

Dodano:

Odsłon: 4689

Pyszny wręcz rozpływający się w ustach sernik.

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • Spód Ciasteczkowy:
  • 200 g ciasteczek oreo z nadzieniem
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • Masa Serowa:
  • 1 kg twarogu może być z wiaderka
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3\4 szkl.drobnego cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 budyń malinowy
  • ekstrakt z wanilii kilka kropli
  • 4 jajka klasy L
  • Dodatkowo:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • serek mascarpone 250 g
  • masa malinowa
  • świeże maliny 250 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp.pokojowej.

    Do blendera wrzucam ciasteczka oreo wraz z masłem orzechowym,blenduje przez chwilę do momentu uzyskania mokrego piasku.
    Przygotowuje tortownicę 24 cm,boki wykładam papierem do pieczenia,dno również puszczając papier na zewnątrz,na spód wysypuje ciasteczka i uklepuje dłonią.Na czas przygotowania masy serowej wkładam tortownicę do lodówki.
    Do twarogu dodaje cukier i miksuje na najniższych obrotach tylko do połączenia,następnie dodaje po jednym jajku,krótko miksuje,wlewam śmietanę wraz z ekstraktem z wanilii,miksuje również krótko i na koniec dziele masę na dwie równe części,połowę przelewam do miski i do jednej części wsypuje budyń waniliowy a do drugiej malinowy

  2. ,miksuje tylko do połączenia składników.

  3. Tak przygotowaną masę serową wylewam na schłodzony spód ciasteczkowy,

  4. zaczynając od masy serowej waniliowej wylewamy 2 łyżki na środku tortownicy,następnie masa serowa malinowa 2 łyżki na środek masy serowej waniliowej i tak aż do wykończenia mas,do powstania zebry.

  5. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i pieczemy równą godzinę,gotowy sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach,następnie wkładamy na noc do lodówki,żeby nasz sernik dobrze ściągnął.

  6. Następnego dnia schładzamy w zamrażalniku śmietankę i serek mascarpone przez pół godz.następnie ubijamy śmietanę na sztywno,dodajemy serek mascarpone,miksujemy krótko tylko po połączenia składników,wsypujemy masę malinową Dr.Oetker,krótko miksujemy i na koniec dodajemy świeże maliny i wszystko mieszamy łyżką,tak przygotowaną masę wykładamy na wierz sernika

  7. i dekorujemy górę wedle uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń