Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik marcepanowy z bakaliami"
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 75
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 138
Czekoladowe ciasto z kremem pistacjowym to bogaty deser, który przypadnie do...
Odsłon: 75
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 138
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, pokrojone na kawałeczki zimne masło. Wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Marcepan pokroić w kosteczkę, wymieszać z posiekanymi migdałami i pistacjami. Masa serowa: jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka. Wlać sok pomarańczowy, dodać twaróg i kaszkę. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno, porcjami domieszać do masy serowej.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić przygotowanym ciastem. Ponakłuwać je widelcem. Pomarańcze obrać, pokroić w plasterki. Ustawić je wkoło brzegu formy. Na cieście rozłożyć marcepan z migdałami i pistacjami. Nałożyć masę serową. Wyrównać powierzchnię. Piec 60-75 minut w 200°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Masy serowej nie ucieramy zbyt długo: im więcej dostanie się do niej powietrza, tym ciasto bardziej wyrośnie w trakcie pieczenia, a potem gwałtownie opadnie i prawdopodobnie popęka.Źródło: Życie na gorąco